РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Овошна салата

Попладневниот оброк е составен дел од здравото дневно мени на децата, кое преку 5 планирани оброци на најмладите им овозможува доволен внес на потребите хранливи состојки, нутриенти, витамини и минерали. Денешниот предлог рецепт е составен дел од препорачната Програма за превенција на дебелина кај училишните деца.

Потребно (за 2 лица):

  • 1 портокал
  • 1 јаболка
  • 1 ананас
  • 1 лажички мед

Подготовка: Овошјето се сечка на парчиња и се реди на поголеми дрвени стапчиња. Врз секој овошен ражниќ се става малку мед. овошјето може и да се измешва во сад, и врз него да се прелијат двете лажички мед. Изборот е ваш, што сметате дека ќе биде поприфатливо за вашето дете.