РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печени тулумби со кокос и гриз

Тулумбите се колачи кои потекнуваат од Турција и Египет, а се прават од пржено тесто кое се прелива со шербет. За денес ви подготвивме уште подобар рецепт за ова тесто, бидејќи нема пржење на масло. Направете одлични тулумби со кокос и гриз и наместо да ги пржите во масло, печете ги во рерна.

Потребно:

  • 1 јајце
  • 90 мл масло
  • 90 гр гриз
  • 40 гр кокос
  • 200 мл јогурт
  • 190 гр брашно
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 кесичка прашок за печиво

За сирупот:

  • 400 гр шеќер
  • 500 мл вода
  • 2 парчиња лимон
  • 2 кришки портокал

Подготовка: Изматете го јајцето, па додате го гризот, кокосот, ванилиниот шеќер и прашокот за печиво. Промешајте, па додадете масло и јогурт. Повторно соединете сè, па додадете го просеаното брашно. Замесете меко тесто и земете помали парчиња и формирајте мини ролатчиња (слично како кога правите класични тулумби). Притиснете со вилушка на средина за да направите шара. Колачите валкајте ги во гриз, па наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 200°C околу 30-35 минути. Во тенџере ставете ги шеќерот и водата, а потоа додадете ги кришките лимон и портокал. Варете додека сирупот не почне да врие, а потоа прелијте ги колачите и оставете еден час да се впие течноста. Добар апетит!