РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко филе со сезонски зеленчук

Едноставното филе од пилешки гради збогатете го во овој рецепт со грст сезонски зеленчук. Потребно е само да се маринира месото и да се додаде исечкан зеленчук, па се да се испече во рерна. Едноставно, без валкање многу садови и вкусно.

Потребно:

  • 4 парчиња пилешки гради
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 1 лажичка мелена црвена пиперка
  • 1 лажичка сува мајчина душица
  • 2 пиперки (црвена, жолта или зелена) исечени на ленти
  • 2 тиквички исечени на кругови
  • 1 кромид исечен на ленти
  • 1 модар патлиџан исечен на кругови
  • 1 шолја преполовени шери домати
  • Сечкан свеж магдонос за наросување
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 °C. Во сад измешајте го маслиновото масло со лукот, мелениот црвен пипер, мајчината душица, солта и црниот пипер. Пилешкото премачкајте го со смесата од масло и зачини, така што сите страни се добро покриени. Подготвеното пилешко ставете го во огноотпорен сад. Додадете ги пиперките, тиквичките, кромидот, модриот патлиџан и шери доматите. Зеленчукот посолете и додадете му црн пипер по вкус. Ставете го садот во загреана рерна и печете 20-25 минути или додека пилешкото целосно не се испече, а зеленчукот не омекне и малку порумени. Се вади од рерна и се наросува со сечкан свеж магдонос пред сервирање. Послужете го топло и уживајте во оваа вкусна комбинација на пилешко и печен зеленчук. Добар апетит!