РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кашичка од грав +10м.

Гравот има голема хранлива вредност која се задржува и по варењето.

Потребно:

  • 50гр грав
  • 1 компир
  • 1 морков

Подготовка: Потопете го гравот во вода, да отстои преку ноќ. Следниот ден, истурете ја водата и ставете гравот да се вари во друга вода. Варете го гравот додека не почне да се распаѓа (од 1-2 часа), со повремено мешање, за да се спречи лепење на зрната на дното од тенџерето. Траењето на варењето зависи од видот на гравот и од тоа колку е авеж. Околу 15 минути пред крајот на варење, додадете го компирот и морковот. Откако ќе се свари зеленчукот, почекајте малку да се олади и се заедно ставете во блендер. За да ја постигнете саканата густина на пирето, додадете од водата во која се варел зеленчукот.