РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пирошки полнети со сирење

Без оглед што во рестораните веќе речиси и да не се служат пирошки, тоа не значи дека не можете да ги направите дома. Се што треба е да замесите тесто и да ги исфилувањето со сирење. Ова е рецепт што секогаш успева, а доволно е во вкусот да уживате со чаша јогурт. 

Потребно: 

  • 400 мл млака вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 2 лажички сол
  • 8 гр сув квасец
  • 1-2 лажици масло
  • 550 гр брашно

За полнење:

  • Кисела павлака
  • Фета сирење

Подготовка: Во топла вода додадете ги квасецот и шеќерот, па измешајте. Потоа додадете брашно и сол и замесете тесто. Намачкајте го со масло и ставете го во сад, па покријте го со проѕирна фолија и оставете го на топло место да стаса околу 20 минути. Поделете на 12 дела од кои ќе обликувате топчиња. Во еден сад измешајте го издробеното фета сирење со павлаката. Земете едно топче, малку намастете ги рацете, па развлечете го што потенко. Филувајте, па малку превиткајте ги рабовите и свиткајте во ролна. Направете го истото со сите топчиња од тестото. Пржете ги во загреано масло. Добар апетит!