РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Штрудла со мак

Овој рецепт ви озовможува брза, едноставна, но многу вкусна и ароматична штрудла со мак. Љубителите на мак ќе уживаат во вкусот, но нема да и оддолеат и оние кои се двоумат.

Потребно:

За филот: 

  • 400гр мелен мак
  • 150гр шеќер
  • 50гр гриз
  • 300мл млеко

За тестото:

  • 200мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сув квасец
  • 1 јајце
  • 1 белка
  • 125гр путер
  • 500гр брашно 
  • 1 жолчка за премачкување

Подготовка: Загрејте го млекото за квасецот, а потоа веднаш ставете го млекото за филот да се топли. Во топлото млеко се ставаат квасецот и шеќерот и се остава да се олади. Макот, шеќерот и гризот се мешаат, па се посипуваат со врелото млеко. Се меша и се остава да се олади. Може повремено да промешувате, за побрзо да се олади. Во сад ставете го брашното, додадете го путерот и јајцето и белката, па налејте го најдоениот квасец. Прво измешајте со дрвена лажица, па после месете со рака. Тестото убаво измесете го. Филот оставете убаво да се олади, а тестото покријте го со кеса. Поделете го тестото на два дела. Во тавчето ставете хартија за печење. Од едниот дел развлечете кора во ширина на тавчето. Нанесете половина од филот и свиткајте ролат. Полека префрлете го во тавчето. Премачкајте со жолчката. Малку со вилушка избодете ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени, околу 40 -50 минути. Добар апетит!