Трикови како детето побрзо да заспие навечер

Доколку имате проблем, особено со новороденчето, кога е рутината на спиење во прашање, послушајте ги овие совети.

Многу е важно кај децата од најрфаната возраст да се воведе здрава рутина на спиење, особено навечер. Сонот е важен за психофизичкиот развој на детето и затоа, ако сакате и детето, но и вие, да имате квалитетен сон, применете ги овие совети.

 Светлина

Намалената светлина влијае на билошкиот часовник и го успива телото. Затемнете ја просторијата, така да мозокот почне да испушта хормон за сон – мелатонин.

Тајминг

Многу е важно детето да го спуштите или ставите во кревет кога е поспано, а не откако ќе заспие во дневната соба на пример.

Вистински момент

Доколку детето често се буди, почекајте го вистинскиот момент да отидете кај него. Немојте веднаш да трчате при првиот звук, бидејќи ќе го навикнете да се успива со ваша помош. Дури по неколку минути откако ќе го чуете дека детето навечер е будно, појдете до кај него.

Контакт со очи

Ако бебето се буди навечер, избегнувајте контакт со очи, оти ова поврзување кај бебето веднаш означува сигнал за игра и ва ваше полно внимание.

Менување пелени

Прво со прстот нежно проверете дали ова е неопходно во текот на ноќта, пред да го разбудите бебето со овој ритуал.

Шише

Одличен начин бебето да се успие е токму да цица, односно да пие млеко млеко од шише. Нека ова биде вечерен ритуал.