Зошто децата имаат омилено ќебенце или играчка?

Плишаните играчки или ќебе, познати се како “минливи објекти“, а тие предмети им овозможуваат голема утеха и поддршка на малите деца.

Повеќето луѓе играчките и ќебенцата ги поврзуваат со зборовите како “детско“ и “незрело“, но ако вашето дете е опседнато со играчка или ќебе, попознати како “минливи објекти“, тоа е всушност добра работа.

Плишаните играчки или ќебе, познати се како “минливи објекти“, а тие предмети им овозможуваат голема утеха и поддршка на малите деца.

Пред многу години, психолозите објасниле дека таквите предмети му помагаат на детето да се осамостои и со нивна “помош“ да се одвои од мајката, и да го запознае светот околу себе.  

Според експертите, бебето знае дека плишаното мече или ќебето не се мајка, но со помош на тие предмети детето добива еден вид на задоволство. Тој предмет е нешто помеѓу мама и мека играчка.

Иако некои родители се загрижени поради опседнатоста на децата со одредени предмети и во некој момент сакаат тој предмет да му го одземат на детето, психолозите советуваат тоа да не го прават, оти “ако одредениот предмет е отфрлен, критизиран или одземен на било кој начин, подоцна во животот може да дојде до проблеми на врзување на детето“.