12-годишно девојче предава математика на студенти

Младата Гу решава сложени задачи кои им се даваат на студентите на факултетите.

Дванаесетгодишната Гу стана вирална поради нејзинoто извонредно знаење математика. Решава сложени задачи кои им се даваат на студентите на факултетите.

Гу е во основно училиште, а во 2022 година почна да објавува видеа на Douyin и YouTube во кои решава едноставни математички проблеми. Оттогаш, таа еволуираше и почна да се занимава со понапредни теми, кои дури и некои студенти не ги разбираат.

„Одлучив да ја снимам како објаснува математички проблеми за да и сама можам подобро да ја разберам темата“, изјавила мајката на девојчето за кинеските медиуми.

Овој метод на учење се нарекува Фејнманова техника, а ја развил физичарот Ричард Фајнман, добитник на Нобеловата награда. Техниката има потенцијал да ги подобри способностите за учење на една личност со проучување на предметот што ја интересира и подоцна подучувајќи други.


Гу има милиони следбеници, а со тек на времето планира да се натпреварува на еден од најпрестижните натпревари по математика во светот – Меѓународната математичка олимпијада.