COVID-19. Излекувани пет пациенти – терапијата со крвна плазма делува: Кој, како и кога може да дарува конвалесцентна плазма?

Конвалесцентна плазма може да дарува лице кое има оздравено од инфекција COVID-19, ако ги исполнува стандардните услови за дарување на крв и дополнителните критериуми, објаснуваат од Институтот за трансфузиона медицина

Конвалесцентната плазма се користи за лекување на заболените од COVID-19, бидејќи се врзува за вирусот во организмот на болниот, го намалува неговото дејство, а со тоа ја намалува и прогресијата на болеста

♦♦♦♦♦♦♦

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби, излекувани се пет пациенти со крвна плазма, информираат од Министерството за здравство.

„Задоволен сум што целиот труд, мерки, грижа на здравјето на пациентите даваат резултати. Сите јавно-здравствени установи се на ниво на задачата. Покажавме стручност, спремност и мобилизираност за заштита од оваа непозната болест.  Поради сето ова, не го оптеретивме нашиот здравствен систем. Имаме поголем број на излекувани пациенти, отколку на заразени. Да продолжиме да ги применуваме препораките. Голема благодарност до сите оздравени пациенти кои донираа крвна плазма. Упатувам апел до сите што можат да донираат да го сторат тоа. Да спасиме човечки живот и да ја надминеме оваа здравствена криза. Пациентите можат во секое време да го контактираат институтот за начинот на донирање“, потенцира министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче.

Конвалесцентна плазма може да дарува лице кое има оздравено од инфекција COVID-19
Кој, како и кога може да дарува конвалесцентна плазма?

Во крвната плазма на лицето кое било излечено од вирусната инфекција Covid-19 има антитела кои организмот ги создал за време на борбата против болеста. Плазмата која ги содржи овие антитела кои се борат со инфекцијата се нарекува конвалесцентна плазма. Таа се користи за лекување на заболените од COVID-19, бидејќи се врзува за вирусот во организмот на болниот, го намалува неговото дејство, а со тоа ја намалува и прогресијата на болеста, објаснуваат од Институтот за трансфузиона медицина.

Терапијата со конвалесцентна плазма се покажала ефикасна во борба против болести предизвикани од вирусите Ebola и SARS. „Со оглед на тоа дека не постои специфична терапија, ни вакцина, неодамнешните истражувања укажуваат дека конвалесцентна плазмa може да биде корисна во лекувањето на инфекцијата предизвикана од новиот коронавирус (SARS-CoV-2).

КОЈ МОЖЕ ДА БИДЕ ДАРИТЕЛ

Конвалесцентна плазма може да дарува лице кое има оздравено од инфекција COVID-19, ако ги исполнува стандардните услови за дарување на крв и дополнителните критериуми:

 • Да имaат документиран лабораториски доказ дека биле болни од COVID-19;
 • Да имаат два негативни теста во рок од 24 часа;
 • Да се минимум 21 ден без симптоми, по што ќе се направи дополнителен тест (трет) за да се потврди дека нема присуство на вирус;
 • Машки дарители или женски дарители кои не раѓале или се негативни на HLA антитела;
 • Ќе биде земен примерок за одредување на концентрација и/или титар на неутрализичаки антитела Anti-SARS-CoV-2.
Постапка за дарување на плазма се вика плазмафереза и се изведува со високо софистициран клеточен сепаратор
КАКО СЕ ОДВИВА ПОСТАПКАТА

Постапка за дарување на плазма се вика плазмафереза и се изведува со високо софистициран клеточен сепаратор. Постапката трае од 40 до 60 минути и се издвојува од 300 до 600 мл плазма, а останатите компоненти се враќаат на донорот. Плазмата која е дарувана е течниот дел на крвта кој брзо се надокнадува. Дарител може да биде лице на возраст од 18 до 60 години со телесна тежина поголема од 60 килограми кој ги исполнува горенаведените критериуми.

ПРЕДОНАЦИСКИ ЛАБОРАТОРИСКИ ИСПИТУВАЊА
 • Крвна слика;
 • Биохемиски анализи (гликемија, липиден статус, протеински статус-вкупни протеини да се повеќе од 60 гр/л, деградациони продукти,ензимски статус, CRP);
 • Инфекции преносливи преку крв (хепатит Б, хепатит Ц, ХИВ и силфилис);
 • Крвна група со скрининг на антитела;
 • Концентрација и/или титар на неутрализирачки антитела Anti-SARS-CoV-2;
 • За дарители од женски пол, кои биле бремени ќе се прави и Anti-HLA антитела.

Формуларот за донор на COVID-19 ковалесцентна плазма може да се најде на следниот ЛИНК.

Фото: Министерство за здравство
Институтот за трансфузиона медицина пушти во употреба нов клеточен сепаратор за плазмаферза

Институтот за трансфузиона медицина, денеска пушти во употреба нов клеточен сепаратор за плазмаферза. Овој апарат, институтот го набави од сопствени средства и периодов ќе се користи за донирање на конвалесцентна плазма.

„Во време кога сѐ уште се соочуваме и се бориме со COVID-19, апаратот ќе се користи за донирање на конвалесцентна плазма, а по завршување на пандемијата ќе се користи за донирање на стандардна плазма и тромбоцити. Конвалесцентна плазма може да дарува лице кое има оздравено од коронавирусот. Со клеточниот сепаратор, значително ги зајакнуваме капацитетите на нашиот институт“, истакна директорот на Инстутот за трансфузиона медицина, Седула Усеини.