Д-р Ентони Фаучи: Пост-COVID-19 симптомите траат подолго отколку што се очекува за вирусна инфекција

Околу 30 проценти од пациентите со COVID-19 имаат долготрајни симптоми како што се замор, отежнато дишење, болки во мускулите или нарушувања на спиењето

Ние со сигурност знаеме дека постои пост-COVID-19 синдром, кој исто така се нарекува и продолжен COVID, вели д-р Ентони Фаучи

Д-р Ентони Фаучи, директор на Националниот институт за алергија и инфективни болести, вели дека долготрајните симптоми на COVID-19 траат многу подолго отколку оние кај другите вирусни инфекции, како што е, на пример, грипот.

Околу 30 проценти од пациентите со COVID-19 имаат долготрајни симптоми како што се замор, отежнато дишење, болки во мускулите или нарушувања на спиењето.

„Ние со сигурност знаеме дека постои пост-COVID-19 синдром, кој исто така се нарекува и продолжен COVID“, рече Фаучи.

Нејасно е колку точно можат да траат симптомите, бидејќи вирусот е откриен пред помалку од една година, но Фаучи вели дека симптомите се забележуваат со месеци и месеци по првичната инфекција, пишува Си-Ен-Ен.

Помладите луѓе сега повеќе се заразуваат

Фаучи, исто така, изјави дека здравствените работници треба да бидат горди на работата што ја завршиле во изминатите неколку месеци затоа што „навистина ги ризикуваа своите животи и својата безбедност“ со континуираната грижа за луѓето кои се разболеа од болеста, која во некои случаи завршува и со смрт.

Факт е дека помладите луѓе сега повеќе се заразуваат

На прашањето зошто расте бројот на заразени луѓе низ целиот свет, а стапката на смртност се намалува, Фаучи вели дека стапката на смртност кај COVID-19 опаѓа како резултат на три фактори: „возраста, искуството и подобрите лекови“.

„Стануваме подобри во лекувањето на луѓето. Имаме и повеќе искуство. Вие сега знаете што делува. Постојат третмани што можат да им помогнат на луѓето, како што се дексаметазон и ремдесивир“, рече Фаучи, додавајќи дека е познато и кои нефармаколошки приоди не функционираат.

„Факт е дека помладите луѓе сега повеќе се заразуваат, но не умираат. Тоа е, исто така, е еден од факторите што ја намалуваат стапката на смртност“, заклучува Фаучи. (Си-Ен-Ен)