Фајзер во септември ќе побара дозвола за итна употреба на вакцината против Ковид-19 за деца на возраст од 2 до 11 години

Во тек е студијата за педијатриска безбедност и ефикасност кај деца на возраст од 6 месеци до 11 години

Фајзер најверојатно ќе побара дозвола за итна употреба од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) за својата вакцина против Ковид-19 наменета за деца на возраст од 2 до 11 години во септември, соопштија од компанијата за време на телеконференција во вторникот, пренесува „Си-Ен-Ен“.

Во тек е студија за педијатриска безбедност и ефикасност на вакцината кај деца на возраст од 6 месеци до 11 години.

Фазата 2 на податоците за безбедност од тековната студија на Фајзер кај бремените жени се очекува до крајот на јули или почетокот на август, рече извршниот директор на Фајзер, Алберт Бурла.