Гардијан: Пилула за рак на белите дробови го намалува ризикот од смрт за половина, покажала еднодецениска студија

Земањето на лекот „осимертиниб“ еднаш дневно по операцијата ги намалува шансите пациентите да умрат за 51%, покажаа испитувањата

Пилула земена еднаш дневно го намалува ризикот од смрт од рак на белите дробови за половина, според „возбудливите“ и „без преседан“ резултати од еднодецениско глобално истражување.

Земањето на лекот „осимертиниб“ по операцијата драматично го намалила ризикот од смрт на пациенти за 51%, покажаа резултатите презентирани на најголемата светска конференција за рак.

Ракот на белите дробови е водечка причина за смрт од рак во светот, со околу 1,8 милиони смртни случаи годишно. Резултатите од студијата во доцната фаза, предводена од Универзитетот Јеил, беа презентирани на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија (Asco) во Чикаго.

„Пред 30 години, не можевме ништо да направиме за овие пациенти“, рече д-р Рој Хербст, заменик директор на Центарот за рак на Јеил и главен автор на студијата. „Сега го имаме овој моќен лек. Педесет проценти е голема работа за секоја болест, но особено за болест како што е ракот на белите дробови, која вообичаено е многу отпорна на терапии“.

Испитувањето „Адаура“ опфати пациенти на возраст меѓу 30 и 86 години во 26 земји и испитуваше дали пилулата може да им помогне на пациентите со неситноклеточен рак на белите дробови, најчеста форма на болеста.

Ракот на белите дробови е водечка причина за смрт од рак во светот, со околу 1,8 милиони смртни случаи годишно. Резултатите од студијата во доцната фаза, предводена од Универзитетот Јеил, беа презентирани на годишниот состанок на Американското здружение за клиничка онкологија (Asco) во Чикаго

Сите во испитувањето имале мутација на генот EGFR, кој се наоѓа во околу една четвртина од глобалните случаи на рак на белите дробови, а сочинува дури 40% од случаите во Азија. Мутацијата на EGFR е почеста кај жените отколку кај мажите и кај луѓе кои никогаш не пушеле или биле слаби пушачи.

Говорејќи во Чикаго, Хербст рече дека „возбудливите“ резултати додале огромна тежина на претходните наоди од истото испитување кое покажало дека пилулата исто така го преполовува ризикот од повторување на болеста.

Хербст, помошник-декан за преведувачко истражување на Медицинскиот факултет Јеил, рече дека пилулата е докажано дека ја „менува практиката“ и треба да стане „стандард за нега“ за четвртина од пациентите со рак на белите дробови ширум светот со мутација на EGFR.

Некои пациенти во Обединетото кралство, САД и други земји веќе имаат пристап до лекот, рече тој, но повеќе луѓе треба да имаат бенефит од истиот.

Не секој кај кого е дијагностициран рак на белите дробови се тестира за мутација на EGFR, што  треба да се промени, рече Хербст, со оглед на наодите на студијата. „Ова дополнително ја зајакнува потребата да се идентификуваат овие пациенти со достапни биомаркери во време на дијагнозата и пред да започне третманот“. (Гардијан)