Гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) кај децата: Кога треба да се јавите на лекар

Повеќето бебиња го надраснуваат рефлуксот на возраст од 11-12 месеци

Избегнувајте да го храните вашето дете откако ќе исплука. Почекајте до следното предвидено време за хранење

Плукањето, исто така познато како рефлукс или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) е неуредно. Но, за разлика од повраќањето, тоа обично не е болно, а бебињата честопати дури и не забележуваат дека плукаат. Позагрижувачки е за родителите отколку за бебето. Ако плукањето на вашето бебе го надминува едноставното исфрлање, тогаш може да има знаци на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Повеќето бебиња го надраснуваат рефлуксот на возраст од 11-12 месеци.

Јавете се на доктор доколку вашето дете:

 • Плука кафеава, црвена или зелена течност
 • Секој пат повраќа или плука насила
 • Повраќа, а потоа има проблеми со дишењето или се гуши
 • Не сака да јаде или не добива на тежина
 • Често плаче
 • Влажни помалку пелени од вообичаеното
 • Многу е поспано или уморно
 • Има проблеми со дишењето

При хранење:

 • Хранете го вашето бебе во исправена положба, а не додека лежи.
 • Подждригнете го вашето бебе на секои три до пет минути, особено ако го храните со шише, проверете дали ждригнало пред да го префрлите на другата града, доколку го доите.
 • Ако лекарот го видел вашето дете, може да препорача згуснување на формулата со оризови житни култури. Можеби ќе треба да најдете цуцла со поширок отвор.
 • Ако се храни со формула, разговарајте за промена на формулата со вашиот педијатар доколку плукањето претставува голема загриженост.

После хранење:

 • Избегнувајте да го храните вашето дете откако ќе исплука. Почекајте до следното предвидено време за хранење.
 • Прашајте го вашиот педијатар дали вашето дете го доите временски колку што треба или дали шишињата се со точна големина, а проверете и да не го прејадувате.
 • Држете го вашето дете исправено 30 минути по хранењето и обидете се да го задржите релативно мирно колку што можете подолго. (WebMD)