Како да ја ублажите егземата кај децата

Оваа состојба погаѓа околу 17% од децата, од кои повеќето, прв пат добила егзема пред петата година од живот, најчесто за време на бебешките денови.

Се повеќе деца имаат проблем со егзема, односно со атописки дерматитис, чии симптоми се особено изразени и нагласени за време на зизмкиот период. Ниските температури и сувиот воздух во затворени простории ја прават кожата дополнително сува, надразнета и подложна на чешање.

Оваа состојба погаѓа околу 17% од децата, од кои повеќето, прв пат добила егзема пред петата година од живот, најчесто за време на бебешките денови.

Атопискиот дерматитис е наследен и обично се јавува кај деца во чии семејства постоела историја на егзема, алергија, алергиски ринитис или астма. Може да се појави на нозете или на рацете, а често и на лицето.

Ниските температури и сувиот воздух во затворени простории ја прават кожата дополнително сува, надразнета и подложна на чешање.

Лоша вест е што за егземата не постои лек, но со правилна нега може да се помогне во делот на ублажување и намалување на симптомите. Обичен детски сапун и памучна гардероба е нешто шето треба да се подрзабира, кога е  во прашање оваа состојба кај децата.

Миризливи производи за хигиена, носење на ткаенини како волна или синтетика, како и потењето може да бидат тригери за појава на атопискиот дерматитис, или за влошување на состојбата со него. Затоа, сите тие работи треба да се сведат на минимум користење.