КОГА ДА СЕ ПОСОМНЕВАМЕ НА БАКТЕРИСКА, А КОГА НА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЈА

Вирусните инфекции обично имаат акутен почеток со ненадејна и висока температура. Тие често се краткотрајни и поминуваат за помалку од една недела. Доколку симптомите перзистираат повеќе од една недела, може да се посомневаме на бактериска или секундарна бактериска инфекција

Додека бактериските инфекции се третираат со антибиотици пропишани од лекар, вирусните инфекции треба трпеливо да се издржат додека телото се бори со вирусот

Кога не се чувствуваме добро, велиме дека сме заразени со патогени. Едноставно, инфекцијата доведува до треска, мачнина, кашлање и кивање, а за да се чувствуваме подобро земаме вообичаени лекови.

Тука сите правиме голема грешка. Земаме лекови без да знаеме каков тип на инфекција имаме и на тој начин ја зголемуваме нашата отпорност на одредени лекови, кои можеби нема да делуваат во иднина. Затоа, императив е да разбереме каква инфекција имаме.

Слични симптоми

„Вирусните и бактериските инфекции можат да имаат слична презентација“, вели д-р Аџеј Гупта. Знаците како треска, кашлица, настинка и дијареја се видливи кај вирусните и бактериските инфекции, додава тој, нагласувајќи ја сличноста на симптомите на двата типа на инфекции.

Вирусните инфекции обично се манифестираат како треска, кашлица, настинка, а понекогаш и дијареја и може да доведат до состојби како ларингитис, синузитис и бронхитис. Од друга страна, бактериските инфекции може да доведат до посериозни респираторни проблеми како што е пневмонија, што може да се разликува со помош на рендген снимка што покажува густа и опсежна зафатеност на белите дробови

Вирусни инфекции обично имаат акутен почеток со ненадејна и висока температура. Тие често се краткотрајни и поминуваат за помалку од една недела. Доколку симптомите перзистираат повеќе од една недела, може да се посомневаме на бактериска или секундарна бактериска инфекција, пренесува „Индија тајмс“.

Бактериските инфекции обично имаат поподмолен почеток и може постепено да напредуваат. Тие исто така може да доведат до тешки и долготрајни симптоми.

Во првите три дена на треска, генерално не се потребни антибиотици. Ако треската се смири во овој период без антибиотски третман, тоа е повеќе показател за вирусна инфекција. Доколку треската трае подолго од три дена, а пациентот развие секундарни симптоми како отежнато дишење или шок, треба да се посомневаме на бактериска инфекција, која бара итна хоспитализација и антибиотска терапија врз основа на наодите.

Според д-р Гупта, вирусните инфекции обично се манифестираат како треска, кашлица, настинка, а понекогаш и дијареја и може да доведат до состојби како ларингитис, синузитис и бронхитис.

„Од друга страна, бактериските инфекции може да доведат до посериозни респираторни проблеми како што е пневмонија, што може да се разликува со помош на рендген снимка што покажува густа и опсежна зафатеност на белите дробови“, додава тој.

Ширење

Вирусните инфекции се поверојатни за време на епидемии во одредена област, како што е појава на денга треска или грип. Ако повеќе поединци во семејството или заедницата искусат слични симптоми во исто време, тоа може да укаже на вирусна инфекција, бидејќи бактериските инфекции обично не се шират на епидемиски начин.

Третман

Додека бактериските инфекции се третираат со антибиотици пропишани од лекар, вирусните инфекции треба трпеливо да се издржат додека телото се бори со вирусот.

„Можеме да ги лекуваме симптомите на вирусна инфекција со деконгестиви и лекови против болки кои се издаваат без рецепт како ибупрофен, но тие всушност нема да го третираат самиот вирус. Важно е да се одморите и да пиете течности за да може вашиот имунолошки систем да ја заврши својата работа и да се исчисти од вирусот“, објаснува д-р Гупта.