Коронавирусот може да ги разболи децата на многу различни начини, открива новата студија

Младите луѓе со овој синдром, наречен Мултисистемски воспалителен синдром кај децата или MIS-C, имале поголема веројатност да бидат помеѓу 6 и 12 години; повеќе од 80 проценти од пациентите со акутен Covid-19 биле или помлади од 6 години или постари од 12 години

Студијата, објавена во средата во ЈАМА, анализира 1.116 случаи на млади луѓе кои биле лекувани во 66 болници во 31 држава од 15 март до 31 октомври 2020 година. Околу половина од пациентите во студијата имале акутен Ковид-19, a oстанатите имале воспалителен синдром

♦♦♦♦♦♦♦

Голема национална студија откри важни разлики помеѓу двата главни начини на кои децата сериозно се разболуваат од коронавирусот. Наодите можат да им помогнат на лекарите и родителите подобро да ја препознаат болеста и да разберат повеќе за децата кои се изложени на ризик.

Студијата, објавена во средата во ЈАМА, анализира 1.116 случаи на млади луѓе кои биле лекувани во 66 болници во 31 држава од 15 март до 31 октомври 2020 година. Околу половина од пациентите во студијата имале акутен Ковид-19, претежно белодробна болест што ги погодува повеќето возрасни лица кои се разболуваат. Останатите имале воспалителен синдром кој се појавил кај некои деца неколку недели по почетната инфекција, која обично била лесна.

Истражувачите откриле дека младите луѓе со воспалителен синдром биле со многу поголема веројатност претходно да се здрави отколку оние со акутен Ковид

Истражувачите откриле некои сличности, но и значителни разлики во симптомите што ги искусиле двете групи и во карактеристиките на пациентите, кои се движеле на возраст од доенчиња до 20-годишна возраст.

Младите луѓе со овој синдром, наречен Мултисистемски воспалителен синдром кај децата или MIS-C, имале поголема веројатност да бидат помеѓу 6 и 12 години; повеќе од 80 проценти од пациентите со акутен Covid-19 биле или помлади од 6 години или постари од 12 години.

Младите луѓе со воспалителен синдром имале поголема веројатност да имаат потреба од третман во единица за интензивна нега, а нивните симптоми вклучувале срцеви проблеми и воспаленија со инволвираност на кожата и мукозните мембрани, отколку пациентите со акутен Ковид

Повеќе од две третини од пациентите со која било состојба биле црни или хиспанци, што според експертите веројатно го одразува фактот дека тие групи биле изложени диспропорционално на вирусот од социоекономски и други причини. Но, додека младите хиспанци биле изложени на ист ризик од развој на која било состојба, црните деца биле изложени на поголем ризик за развој на воспалителен синдром отколку на акутната болест, според д-р Адриен Рандолф, специјалист за детска интензивна нега во Детската болница во Бостон и еден од авторите на студијата.

Истражувачите откриле дека младите луѓе со воспалителен синдром биле со многу поголема веројатност претходно да се здрави отколку оние со акутен Ковид. Сепак, повеќе од една третина од пациентите со акутен ковид немале претходна основна состојба.

Младите луѓе со воспалителен синдром имале поголема веројатност да имаат потреба од третман во единица за интензивна нега, а нивните симптоми вклучувале срцеви проблеми и воспаленија со инволвираност на кожата и мукозните мембрани, отколку пациентите со акутен Ковид. Но, приближно исти пропорции на пациенти со секоја состојба имале потреба од респираторна поддршка, вклучително и вентилатори, и приближно ист мал број пациенти во секоја група починале – 10 млади луѓе со MIS-C и осум со акутен Covid-19. (Њујорк тајмс)