КРАТОК ВОДИЧ ЗА ТРУДНИЦИ: Како да разликувате лажни од вистински контракции?

Лажните контракции (Брекстон-Хикс) и оние вистинските кога почнува породувањето може едноставно да ги разликувате. За да се опуштите и за да знаете дали е време да отидете воо  болница или не, издвојуваме кус и едноставен водич за бремените жени.

При самиот крај на бременоста, кога терминот за породување е ерелативно близу, идните мајки многу често се прашуваат дали нивното бебе ќе подрани и кога е сигурен знак дека треба да појдат во породилиште.

Како психички се подготвуваме за породување, така и телото се подготвува за тој момент. Токму затоа, кај трудницата многу често се јавуваат лажни контракции кои ја подготвуваат матаката за породувањето.

Доколку вие е прва бременост, веројатно ќе се исплашите од овие лажни контракциии ќе помислите дека породувањето започнало. Затоа е важно да ги препознаете.

Како психички се подготвуваме за породување, така се подготвува и телото.

Ова ќе ви помогне да разликувате лажни, од вистински контракции:

ЛАЖНИ КОНТРАКЦИИ:

  • Стомакот станува тврд, па нагло се опушта
  • Не се ритмични и не се засилуваат
  • Се јавуваат во подолги временски интервали
  • Може да јават и во рана бременост
  • Кога ќе ја промените положбата, ќе го отпуштите дишењето  или ќе прошетате, тие се намалуваат

ВИСТИНСКИ КОНТРАКЦИИ:

  • Стануваат посилни и почести (се јавуваат на пет до десет минути)
  • Траат подолго, дури и до една минута
  • Не можете нормално да зборувате додека траат
  • Почнуваат во горниот дел на стомакот или во карлицата (сакрумот), па чувството се поместува кон предниот дел
  • Кога ќе ја промените положбата или се одморите, тие не го менуваат интензитетот