Мајки, тестирајте ја цуцлата пред секое давање на детето

Дали веќе сте слушнале дека е добро да се спроведува овој тест секој пат пред да му ја дадете цуцлата на детето во уста? На многу мајки не им е познат овој факт.

Повеќето мајки не се запознаени дека е добро цуцлата да се тестира секојдневно, но такви упатства може да се најдат и во самото пакување на цуцлите. Тестот е брз и краток, а потребни се само неколку секунди да се повлече цуцлата во повеќе правци и да се погледне дали има оштетувања. Ако забележите било какви оштетувања, веднаш фрлете да цуцлата.

Кои знаци на трошење треба да ги барате?

  • Промена на бојата на цуцлата
  • Дупки или оштетувања
  • Било какви лепливи или слаби точки

Ако воочите било кој од овие знаци или нивна комбинација, време е за промена на цуцлата

Тестот е брз и краток, а потребни се само неколку секунди да се повлече цуцлата во повеќе правци и да се погледне дали има оштетувања

Колку често треба да се менува?

Цуцлата треба да се менува секои 1-2 месеци. Но, мајките сепак тоа го прават поретко и тоа во моментот кога цуцлата изгледа како да треба да се промени. На крајот, најважно е реовно да ја прегледувате и да ја стерлизирате.

Стерилизација на цуцлата

Стерилизирајте ја цуцлата секојдневно или неколку пати неделно со провривање во вода околу 5 минути (оставете по стерлизиацијата 5 минути да се олади) или во микробранова печка. Внимавајте цуцлата да не ја оставате во близина на извор на топлина подолго време или во раствор за стерлизиација подолго од препорачаното, оти на тој начин со сигурност цуцлата ќе ослабе и ќе биде поподложна на оштетувања.