Мајките не треба да се чувствуваат лошо или виновно ако ги прават некои (или сите) овие работи

Мајките не треба да се чувствуваат виновни ако повремено се изберат себеси и своите цели. Ова се само некои од примерите поради кои ниту една мајка не треба да се чувствува лошо или виновна.

Да се биде мајка е исполнувачко искуство полно со љубов, среќа и бесценети животни моменти. Но, родителството не е лесно и заедно со сите добри работи, вклучува и различни предизвици и потешкотии кои често резултираат со тоа мајките да се чувствуваат лошо поради тоа што прават работи каде што главниот фокус не е на нивните деца.

Мајките не треба да се чувствуваат виновни ако повремено се изберат себеси и своите цели. Ова се само некои од примерите поради кои ниту една мајка не треба да се чувствува лошо или виновна.

Одвојување време за себе

Мајките често им даваат приоритет на туѓите потреби пред нивните затоа што се чувствуваат лошо што се грижат за себе. Но, одржувањето на физичкото, менталното и емоционалното здравје е важно не само за нив, туку и за сите други околу нив. Мајките треба да бидат способни да се одморат без чувство на вина, без разлика дали тоа е релаксирачка бања, хоби што го сакаат или едноставно поминување малку време сами.

Одвојување време за дружење со други

За некои мајки може да биде тешко да одржуваат односи со пријателите и другите луѓе, бидејќи многу од нив се чувствуваат лошо ако не се со своите деца долго време. Но, одржувањето здрави односи со семејството, пријателите и партнерот е од суштинско значење за задоволство и нормално функционирање и чувство на вклученост во животите на блиските луѓе.

Барање помош

Да се биде мајка може да биде многу напорно и ниту една мајка не треба да се чувствува лошо што бара помош. Барањето помош не ја намалува способноста или љубовта на мајките кон нивните деца, тоа само значи дека во одредени ситуации им е потребна поддршка од партнерите, членовите на семејството или пријателите, било со совет, слушање или на кој било начин што може да им помогне.

Мора да престанат да се обвинуваат себеси дека не се „совршени“

Никој не е совршен, а притисокот врз мајките да бидат најдобри во таа улога во животот може да биде многу стресно. Многу жени се подготвуваат за неуспех и се чувствуваат лошо поради сè што ќе тргне наопаку. Прифаќањето на несовршеноста и разбирањето дека грешките се неопходен дел од процесот е многу важно за мајките да бидат мајки без чувство на вина.

Не треба да се чувствуваат виновни ако се страстни за својата кариера

Многу мајки се борат со балансирање на времето со своите деца и развојот на кариерата. Важно е да се запамети дека постигнувањето професионални цели не ја намалува посветеноста на родителството. Потребно е да се најде баланс што ќе им користи на мајките и нивните семејства, а страста за работата што ја работите не треба да престане да биде важна само затоа што имате деца.