МАЈКИТЕ СЕ ПОСТАРИ ОД КОГА БИЛО: Зошто жените го одложуваат раѓањето на деца и кои се ризиците по здравјето од доцната бременост?

Просечната возраст на жените што раѓаат е 30,9 години - водена од стремежот за кариера и медицинскиот напредок

Просечната возраст на мајките во Англија и Велс сега достигна 31 година, а бројката е кулминација на долгорочното зголемување на бројот на жените кои го одложуваат раѓањето деца

Мајките во Англија и Велс се постари од кога било досега, открија вчера официјалните бројки. Со оглед на тоа што се повеќе жени избираат да го одложат раѓањето деца за подоцна во животот во потрага по кариера, возраста на раѓање достигна 30,9 во 2021 година.

Податоците од Канцеларијата за национална статистика покажуваат дека станува збор за зголемување на возраста од речиси пет години во споредба со 1970-тите.

Извештајот на ONS за раѓања за 2021 година покажува дека просечната возраст на мајките во Англија и Велс сега е 30,9 години. Тоа ги означува најстарите британски мајки досега.

Зголемената просечна возраст на мајките е поврзана со жените кои избираат да се занимаваат со кариера наместо да основаат семејство во нивните дваесетти години, како и финансиските притисоци како што се трошоците за грижа за децата. Медицинскиот напредок како што е ИВФ, исто така, овозможува мајчинство подоцна во животот, иако тоа не е секогаш гаранција и може да биде скапо.

Експлозијата на можности за жените родени во 1970-тите и 80-тите години доведе до опаѓање на раѓањето деца, велат експертите

Лекарите ги предупредуваат жените да не оставаат доцна да имаат деца. Тие нагласуваат дека со возраста опаѓа плодноста и се зголемува нивниот ризик од компликации, вклучително и мртвородени деца.

Експертите проценуваат дека жените во доцните четириесетти имаат само една од 20 шанси да забременат поради помалата понуда на јајце клетки, кои се помалку способни да се оплодат. Британското здружение за плодност претходно предупреди дека познатите личности кои имаат деца во 40-тите години им даваат на жените лажна надеж за доцното мајчинство, пишува „Дејли мејл“.

ЗОШТО ЖЕНИТЕ ГО ОДЛОЖУВААТ РАЃАЊЕТО НА ДЕЦА?

 • Експлозијата на можности за жените родени во 1970-тите и 80-тите години доведе до опаѓање, велат експертите.
 • Тие се со поголема веројатност да одат на универзитет и да ги продолжат своите кариери пред да основаат семејство отколку претходните генерации.
 • Истражувањата покажуваат дека финансиските притисоци ги натерале жените да се чувствуваат како да не можат да си дозволат да имаат бебе во нивните 20-ти.
 • Се смета дека зголемените трошоци за раѓање деца, несигурноста на работата и факторите за домување, исто така, придонеле за падот на бројот на млади мајки.
 • Специјалистите за плодност ги предупредија жените дека ризикот од неможност да забременат се зголемува колку повеќе чекаат во нивните 30-ти.
 • Сепак, поддржувачите велат дека здравствената служба мора да најде начин да одговори на навиките кои се менуваат на модерните мајки.

Зголемената просечна возраст на мајките е поврзана со жените кои избираат да се занимаваат со кариера наместо да основаат семејство во нивните дваесетти години, како и финансиските притисоци како што се трошоците за грижа за децата. Медицинскиот напредок како што е ИВФ, исто така, овозможува мајчинство подоцна во животот, иако тоа не е секогаш гаранција и може да биде скапо

Лекарите ги предупредуваат жените да не оставаат доцна да имаат деца. Тие нагласуваат дека со возраста опаѓа плодноста и се зголемува нивниот ризик од компликации, вклучително и мртвородени деца

КОИ СЕ РИЗИЦИТЕ ПО ЗДРАВЈЕТО ОД ДОЦНАТА БРЕМЕНОСТ?

 • Поголеми потешкотии во првичното зачнување на дете, со личните и психолошките тешкотии што тоа може да ги предизвика.
 • Зголемен ризик од компликации и за мајката и за доенчето за време на бременоста и породувањето.
 • Поголем ризик од општи здравствени проблеми на мајката, како што е висок крвен притисок, што може да придонесе за компликации.
 • Поголем ризик од спонтан абортус кај жени над 35 години.
 • Поголем ризик да имате близнаци или тројки, што само по себе е поврзано со поголем ризик од компликации.
 • Зголемена шанса за раѓање на бебе со конгенитална абнормалност, како што е Даунов синдром.
 • Зголемен ризик од прееклампсија.
 • Зголемен ризик од компликации за време на породувањето, како што се продолжено породување, потреба за асистирано породување или царски рез или раѓање на мртво дете.                                       Извор: NHS