МАЈМУНСКИТЕ СИПАНИЦИ МИНУВААТ НИЗ „ЗАБРЗАНА ЕВОЛУЦИЈА“

Истражувачите опишуваат неочекувано голем број мутации на вирусот, но нивните импликации за сериозноста или преносливоста на болеста се нејасни

Вирусот на мајмунски сипаници е во „забрзана еволуција“, изненадувајќи ги научниците, што веројатно го објаснува неговиот моментален раст на места каде што вообичаено не успева, се вели во новото истражување во списанието „Nature Medicine“.

Мајмунските сипаници се вирусно заболување од истото семејство како и сипаниците, но обично не се толку сериозни. Научниците знаат за нив од 1958 година, кога се пронајдени кај лабораториски мајмуни кои се користеле за истражување. Најчести се во Централна и Западна Африка.

Не постои специфичен третман за мајмунски сипаници, кои обично поминуваат за 2 до 4 недели. Ретко се фатални

Но, овој мај епидемија на вирусот почна да се пријавува и во други делови на светот. И до почетокот на јуни, 35 случаи беа потврдени во САД. До 27 јуни, беа пријавени повеќе од 4.000 случаи ширум светот, главно во Европа и Северна Америка.

За новото истражување, Националниот институт за здравје „Рикардо Хорхе“ во Португалија го испитуваше вирусот зад сегашната епидемија.

Тие открија дека е многу сличен на сојот што предизвика епидемија во 2018-19 година во Нигерија, а потоа мутираше 50 пати. Продолжи да се развива во сегашната епидемија преку човечки преноси, со уште 15 варијации.

„Овој извештај ја поддржува превладувачката хипотеза за тековната епидемија: еден увезен случај, засилен преку еден или повеќе настани со суперпренесувач“, рече д-р Хју Адлер, од Одделот за клинички науки на Факултетот за тропска медицина во Ливерпул во IFL Science. Адлер не бил директно вклучен во новото истражување.

„Авторите опишуваат неочекувано голем број мутации на вирусот, но нивните импликации за сериозноста или преносливоста на болеста се нејасни“, рече тој. „Ние не идентификувавме никаква промена во сериозноста на клиничката болест кај пациенти дијагностицирани во сегашната епидемија“.

Не постои специфичен третман за мајмунски сипаници, кои обично поминуваат за 2 до 4 недели. Ретко се фатални. (WebMD)