Овие знаци покажуваат дека на детето му недостасува самодоверба

Без сигурност во себе тешко е да се постигне среќен и продуктивен живот, а развојот на самодовербата започнува во најраните години, па затоа е важно родителите да реагираат доколку ги препознаат овие знаци.

Мајките и татковците често мислат дека фалејќи ги своите малечки поттикнуваат нивна самодоверба, но понекогаш тоа не е доволно. Честопати, колку и да се трудат родителите да ги поддржат своите деца во сè, да ги охрабрат и расположат, тие во одреден момент ќе се чувствуваат несигурни.

Токму затоа задача на секој родител е да препознае кога на неговото малечко му треба охрабрување и кога е потребно да ја врати разнишаната самодоверба. Ако вашето дете ги прави овие работи, треба да реагирате.

  1. Не може да прифати ниту критика, ниту пофалба

Дури и конструктивната критика може лошо да влијае на детето кое не е сигурно во себе, но ништо не е подобро ниту со пофалбите. Децата со ниска самодоверба не можат да прифатат комплимент, бидејќи мислат дека тоа не е вистина. Тие обично одговараат на пофалбите со несогласување, вртење на главата или превртување на очите (во некои случаи на сите три начини).

  1. Избегнува секаков предизвик

Дали вашето дете избегнува задача без воопшто да се обиде да ја реши? Дали се откажува на првата пречка? Ова обично укажува на страв од неуспех, кој произлегува од несигурноста и ниската самодоверба.

  1. Не се дружи со врсници

Иако дружељубивоста не е карактеристика на секое дете, срамежливоста може да биде знак за поголем проблем. Ако детето избегнува дружење со врсниците, тоа може да значи дека се грижи што другите ќе кажат или прават за било што. Оваа особина може да се појави и од никаде, па затоа внимавајте ако има промени, ако вашето дете се дружи со пријателите или ако повеќе не ужива во активностите што порано ги сакал.

  1. Тоа е самокритично

Понекогаш родителот може да забележи дека детето е самокритично, но понекогаш тоа не е толку очигледно. Иако негативноста е особено изразена во тинејџерските години, малите деца се исто така подложни на ниска самодоверба. Ако вашето дете често добива лоши коментари за неговиот изглед, интелигенција или личност, време е да го пофалите.

  1. Ги малтретира своите врсници

Често се смета дека насилниците „пукаат“ од самодоверба. На крајот на краиштата, тие одат со кренати глави и не им е грижа што мислат другите. Меѓутоа, повеќето од нив се однесуваат вака токму затоа што сакаат да ја сокријат својата несигурност и недостаток на самодоверба.