Пет работи за кои секој родител треба да биде строг

Колку пати сте помислиле дека би сакале да можете да бидете построги само за да детето ве слуша? Иако тоа не ви е во природата и иако сакате опуштеност, на децата им се потребни правила, рутина и одредена доза на строгост. Но, каде да се постават границите?

Постојат многу работи околу кои може да се договорите со детето, за кои и не е потребно строго правило кои едноставно се менуваат од ден во ден. Некогаш нема да ви пречи што децата скокаат по креветот, а некогаш ќе ви пречи. Можеби сте тип на родител кој дава предност на креативноста, и кому не му пречат испишаните ѕидови во станот. Но, тоа не ви за сите работи. Има нешта на кои секој родител треба да инсистира и да биде строг околу нив. Еве такви пет:

СПИЕЊЕ

Легнувањето во кревет е најчесто водена битка во речиси секое семејство. Родителите се свесни дека е важно детето доволно да спие. Искуството говори дека е многу поелсно да се истурка денот со одморено дете, отколку со она кое е ненаспано. Набљудувајте го своето дете, проценете колку сон му е потребно за добар одмор и потрудете се со сите сили и да му го обезбедите.

МАНИРИ

Со манирите се искажува почитување и важност кон другите и тоа е работа од која не треба да се откаже. Колку и да ви е мачно и досадно постојаното повторување и потсетување на детето да каже “молам“, “благодарам“, “добар ден“ или “довидување“, морате да имате широк поглед на работите. Вашето дете поради тоа ќе порасне во културна и воспитана личност.

Сето ова ќе ви помогне да поставите јаки темели на здрав живот на вашите деца.

ЉУБЕЗНОСТ

Сигурно не сакате невоспитано дете кое малтрертира други, зборува грди зборови и смислува пакосни планови. За да спречите такво однесување морате да делувате уште додека се мали и да не покажувате толеранција за нељубезност кон било кого.

ОДГОВОРНОСТ

Што и да и пречи околу училишниот систем, домашпните задачи, почетокот на часови на училиште и слично, вашето дете не треба тоа да го знае. Важно е да научите на одговорност и почитување на правилата и обврските кои ги наметнува училиштето. За да го постигнете ова, мора да бидете строги околу навременото стигање во училиште, извршување на училишните и вонучилишните обврски, но и околу грижата за сопствените работи. Одговорноста за себе и личните работи се важни животни лекции.

ЗДРАВЈЕ

Грижата за сопственото здравје е исто така една од најважните животни лекции и вештини. Почнете од себе и својот пример, покажете им на децата како се живее здраво, водејќи активен живот и бирајќи здрава храна. И доволно е тоа да биде малки, но секојдневно. Пешачете до училиште, излезете надвор за да играте, намалете го времето минато пред екрани, дружете се и научете да уживате.