ПОСТПОРОДИЛНО ЗАКРЕПНУВАЊЕ: Дали е нормално да чувствувате болка при интимен однос

Дури и кога чекаат повеќе од шест недели, многу жени чувствуваат болка во текот на односите што може да биде многу фрустирачки. Болката може да биде во вид на пецкање, но и непријатен внатрешен притисок.

Студија на Истражувачкиот центар од Австралија покажала дека жените кои родиле со царски рез, имаат за 50% поголеми шанси да имаат болни односи и 18 месеци по породувањето, во однос на жените кои имале спонатно вагинално породување.

  • Што предизвикува болни односи по царскиот рез и како да ги спречите?

Главно се препорачува воздржување од секс шест недели по породувањето. Овој период е потребен да се затвори цервиксот и да престане крварењето.

Дури и кога чекаат повеќе од шест недели, многу жени чувствуваат болка во текот на односите што може да биде многу фрустирачки. Болката може да биде во вид на пецкање, но и непријатен внатрешен притисок.

Еве некои од главните причинители:

Ниско ниво на естроген – Хормонот естроген го прави ткивото на вагината меко и влажно. Доењето може да го намали нивото на естроген, што доведува до ситуација во која жената за време на интимниот однос чувствува болка или има чувство на непријатност.

Истражувањата покажуваат дека повеќето жени чувствуваат болка при првиот сексуален однос по породувањето, без разлика дали продувањето било природно или со царски рез.

Дисфункција на дното на кралицата – Во бременоста мускулите и ткивото од предната и задната страна на кралицата се шират, па може и да бидат и повредени. Ова може да доведе до укрутување на мускулите на дното на карлицата. Мускулите се грчат и стануваат напнати, што резултира со болен сексуален однос. Жената чувствува болка во вагината или на одредено место, како што е точката над цервиксот.

Болка поради резот