ПСИХОЛОЗИТЕ АЛАРМИРААТ: Пет реченици кои “будат“ анксиозност кај децата

Понекогаш ненамерните постапки, однесувања или реченици можат негативно да влијаат на нивното ментално здравје и да придонесат за развој на анксиозност.

Родителите играат клучна улога во обликувањето на емоционалната благосостојба на нивните деца. Но, понекогаш ненамерните постапки, однесувања или реченици можат негативно да влијаат на нивното ментално здравје и да придонесат за развој на анксиозност. Детскиот психолог, Џејми Блох, предупредува на пет такви фрази кои можат да ја зголемат анксиозноста кај децата.

  1. „Не грижи се“.

„Кога ќе им кажеме на нашите деца да не се грижат, имаме намера да им помогнеме; меѓутоа, ова има спротивен ефект од поддршка. Поради тоа, децата се чувствуваат сами во своите грижи“, објаснува психологот.

  1. “Ајде, одиме. Ќе бидеш добро.”

Блох истакнува: „Како родители, ние ја користиме оваа изјава кога ги брзаме нашите деца или кога немаме трпение за нивните големи емоции. Но, оваа реченица само ќе ги засили нивните емоции. Ако ја користите оваа фраза, деца може да мислат дека нивните чувства не се валидни“.

  1. „Немаш од што да се плашиш“.

Да се плашиш од нешто е нормален и здрав дел од развојот, вели психологот. „Ова значи дека алармот за опасност на вашите деца работи. Меѓутоа, кога ги отфрламе нивните стравови или ги омаловажуваме, на крајот правиме нашите деца да се чувствуваат сами во нивните грижи. Ова ќе ги натера да престанат да споделуваат како се чувствуваат, што може да ја зголеми анксиозноста“ , предупредува таа.

  1. „Во ред, ќе го сторам тоа наместо тебе“.

„Кога нашите деца се загрижени и преоптоварени, нормално е ние да чувствуваме потреба да го поправиме тоа за нив. Сепак, кога ускокнуваме и не им даваме можност да се обидат сами да се снајдат, не им помагаме во градење и вежбање на вештините за соочување“, вели Блох.

  1. “Сега е доста! Само престани да зборуваш и да размислуваш за тоа.”

Кога децата би можеле да престанат да размислуваат за тоа, би го направиле тоа, вели психологот. Значи, ако родителите често го кажуваат ова, тоа ќе ги натера повеќе да размислуваат за она што ги загрижува. Затоа, психологот препорачува родителите да сочувствуваат со децата, мирно да разговараат со нив за она што ги мачи и да им дадат до знаење дека ги сакаат и секогаш ќе бидат покрај нив.

„Можете да им помогнете на децата да се справат и да ја надминат својата анксиозност. Сепак, она што е важен дел од оваа цел е изборот на зборови што ги користиме кога децата ги споделуваат своите грижи со нас“, заклучува психологот.