Потребно:
- 250гр пченица
- 80гр грав
- 80гр леблебија
- 60гр ориз
- 140гр пченка
- 100гр суви смокви
- 150гр куси кајсии
- 50гр сува брусинца
- 50гр суво грозје
- 80гр бадеми
- 80гр кикирики
- 80гр лешници
- 2 јаболки
- 1 портокал
- 250гр шеќер
За арома:
- 2 каранфилчиња
- Кора од 1 портокал (претходно да отстои во жешка вода и сода бикрабона)
Подготовка: Варете ја пченицата 10-тина минути. Потоа истурете ја водата и налејте друга вода (2,5литри) и додадете го шеќерот. Оставете да се вари на средна температура околу 40 минути во затворен сад. Во меѓувреме, во ѓезве ставете вода и ставете ги каранфилчињата и оставете да зоврие. Потоа во тенџерето со пченица додадете го претходно сварениот грав, леблебија и ориз, па варете уште 10-тина минути. Потоа додадете ги излупените лешници и бадеми, како и кикириките, а потоа сувото грозје и брусницата. Се убаво измешјате и оставете на оган уште 10 минути. Следно додадете ја пченката и јаболките (излупени и исечкани), ренданата кора од портока и водата во која стоеа каранфилчињата. Измешајте и варете уште 5 минути. Потоа додадете ги сувите кајсии и смоквите, претходно исчекани. По неколку минути исклучете ја ринглата, затворете го садот и оставете да отстои. Кога малку ќе се олади, ставете го ашурето во помали садови за послужување и декорирајте со калинка, јаткасти плодови и чистени фстаци. Добар апетит!