РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Грчко јадење со мелено месо

Вака подготвеното јадење, соседите Грци обично го јадат за појадокл, но сепак е подобар предлог за ручек. Се прави слично на мускала, но во ова јадење се додава и фета, како и моцарела.

Потребно:

  • 550 гр компири
  • 1 кромид
  • 1-2 пиперки
  • 3 чешниња лук
  • 450 гр мелено месо
  • Мелен црвен пипер
  • 1 лажичка оригано
  • Фета сирење
  • Малку моцарела

Подготовка: Сварете ги компирите со лушпа. Процедете и кога ќе се оладат, излупете ги и исечете ги на коцки. Во тава на малку масло пропржете го меленото месо, посолете и побиберете, измешајте, па префрлете во сад. Потоа во истата тава пропржете го ситно сечканиот кромид, посолете и пропржете додека да омекне. Потоа додадете ја сечканата пиперка и мелениот лук, а по една минута додадете ги во садот со меленото месо. Потоа ставете уште малку масло во тавата и пропржете ги компирите. Посолете и додадете мелен црвен пипер, па измешајте. Кога ќе стане крцкав, додадете го меленото месо и кромидот. Посипете со оригано и промешајте, па пропржете уште малку. Тргнете го од шпорет, па наросете со иситнето фета сирење и сечкана моцарела. Печете во загреана рерна на 230°C околу 10 минути. Добар апетит!