РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Капри ролат

Комбинацијата од млечно и бело чоколадо, како и овошје го прави овој сладок ролат едноставно неодолив. Ова е одличен рецепт за подготовка на велигденски десерт.

Потребно:

  • 180гр кондензирано млеко
  • 50гр бело чоколадо
  • 10гр путер
  • 60гр замрзнати малини/јагоди

За црниот слој:

  • 180гр кондензирано млеко
  • 50гр млечно чоколадо
  • 10гр путер

Подготовка: Измешајте го кондензираното млеко и белото чоколадо, па варете околу 10-12 минути, а потоа додадете ги малините (јагодите), кои сте ги исцедиле и путер. Промешајте, и кога состојките ќе се соединат, истурете во сад. Измијте ја тавата, па во неа повторно измешајте го кондензираното млеко и млечното чоколадо, а по 10 минути додадете путер. Мешајте додека се се соедини, па истурете во садот. Од двете смеси направете тенок ролат. Па потоа од двата формирајте поголем ролат кој ќе го ставите во проѕирна фолија. Ставете во фрижидер 2 часа, а потоа исечете го ролатот. Добар апетит!