РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кремпита

Познат десерт кој едноставно се подготвува, а е вкусен и лесен.

Потребно:

За кремот:

  • 10 јајца
  • 2 литри млеко
  • 2 кесички прашок за пудинг од ванила
  • 4 ванилин шеќер
  • 250 гр шеќер
  • 50 гр брашно
  • 1 лажица густина

Плус:

  • 2 листови лиснато тесто

Подготовка: Испечете ги корите од лиснато тесто една по една 15 минути на 200 степени. Оставете на страна да се изладат. Во млекото на пареа сварете крем со жолчките и останатите состојки, а белките одвојте ги и изматете ги додека не се формираат цврст снег. Во врелиот крем измешајте ги изматените белки за да исчезнат грутките. На дното од плехот ставете еден лист лиснато тесто, ставете го штотуку направениот крем, па покријте со другото парче лиснато тесто. Оставете преку ноќ. Исечете, па наросете шеќер во прав. Добар апетит!