РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: “Лудо“ тесто за солени и слатки печива

Од ова тесто може да подготвите каков сакате вид на печиво, од погача, кифлички и мекици, што и да замислите. И се ќе биде со одличен вкус и меко како душа. Најдобро е што може да стои во фрижидер и по неколку денови и секогаш е како тогаш да сте го замесиле.

Потребно:

  • 1 кг брашно 
  • 500мл млако млеко
  • 200мл јогурт
  • 2 јајца
  • 2 лажички сол
  • 2 лажички шеќер
  • 1 свеж квасец
  • 1 прашок за печиво

Подготовка: Во длабок пластичен сад ставете го брашното и прашокот за печиво. Во друг сад ставете го млекото, издробениот свеж квасец и шеќерот. На средината во садот со брашно направете вдлабнување и додадете ја смесата со млекото. Додадете ги сите останати состојки и со миксер, но со маталки за тесто замесете. Земете кеса и намастете ја од внатрешната страна. Истурете го тестото и ставете го во фрижидер. Од него може веднаш да направите што сакате, а останатиот дел да го чувате во фрижидер до седум дена.