Потребно:
- Еден морков
- Стебло праз со средна големина
- Брокула
- Помала главица карфиол
- Една тиквичка
- Малку грашок или други мешунки по избор
- Два свежи домати
- Пилешки бујон
- Зачини
Подготовка:
Празот исечкајте го на кругови и кратко пропржете го на масло, додате зачини и сол по желба. Останатиот зеленчук ситно исечкајте го и додадете го во тенџерето и се заедно варете на тивок оган, со малку вода. Кога состојките убаво ќе се поврзат, додадете го свежиот домат кој претходно сте го изрендале, убаво промешајте, залејте со пилешкиот бујон и продолжете го варењето. По потреба, во зелечукот доадавајте вода. Кога зеленчукот ќе биде сварен до пола, додадете ги избраните мешунки и варете додека не биде готово. За помалите деца – бебиња зеленчукот со вилушка изгмечете го.