РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Турска гибаница со два вида сирење

Гибаницата е релативно брзо јадење која лесно се прави. Доколку го сакате нејзиниот вкус, ви предлагаме да го пробате рецептот за турска гибаница која се прави со два вида сирење. Сигурни сме дека ќе се воодушевите, а најдобро е да го послужите со чаша јогурт.

Потребно:

  • Кори за пита

За премачкување:

  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 чаша млеко
  • 2 јајца
  • 1/2 чаша масло

За филот:

  • Фета сирење
  • Чедар сирење
  • Магдонос

И уште:

  • 1 жолчка
  • Сусам

Подготовка: Изматете ги јајцата, додадете сол, па налејте вода, млеко и масло. Сè добро соединете. Едната кора ставете ја на дното на тавчето, па премачкајте ја со смесата со јајца. Потоа, како кога правите класична гибаница, изгужвајте две кори и потопете ги во смесата со јајца. Ставете во тавчето. Во сад измешајте ја иситнетата фета, ренданиот чедар и сечканиот магдонос, па посипете врз кората. Потоа наредете уште две кори кои сте ги згужвале и потопиле во смесата со јајца, па посипете со сирењето и така редете додека не ги потрошите сите состојки. Покријте ја целата пита со последната кора. Премачкајте со изматената жолчка, па наросете со сусам и печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути. Добар апетит!