РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Зачинето пилешко со кромид

Пилешките гради кои се добро зачинети немаат тежок процес на подготовка. Со додавање на виолетов кромид и малку лук, аромата нема да изостане, путер, млеко и крем за готвење ќе придонесат за вкусност на јадењето.

Потребно:

  • 20 мл масло
  • 90 гр путер
  • 700 гр пилешки гради
  • 20 гр црн пипер
  • 30 гр сол
  • 20 гр лук
  • 1 главица виолетов кромид
  • 150 мл бујон од зеленчук
  • 10 млl сок од лимон
  • 150 мл крем за готвење
  • 5 гр морско оревче
  • 30 гр магдонос
  • 1 литар вода
  • 100 мл млеко

Подготовка: Пилешките гради малку засечете ги со нож, па прелијте ги со млеко во чинија. На маслото загреано на средна температура, во тавата додајте парче путер, оставете да се растопи, а потоа додадете ги пилешките гради. Извадете ги на чинија кога ќе поруменат, по 10 минути. Во тавата ставете го преостанатиот путер, стопете го, па додадете го сечканиот лук, па кромидот. Малку пропржете ги, а потоа додадете го бујонот од зеленчук и исцедениот лимонов  сок.  Додадете го кремот за готвење и сè измешајте, па посолете, додадете бибер и морско оревче. Сè заедно измешајте и додадете го магдоносот, а потоа ставете ги пилешките гради и натопете ги во сосот од тавата. Поклопете ја тавата со капак и оставете да се динствува 10 минути. Послужете ги прелиени со остатокот од сосот. Добар апетит!