ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ДЕТЕТО КОГА РОДИТЕЛИТЕ СЕ КАРААТ: Последиците се долгорочни и влијаат на менталното здравје и развојот на детето, предупредуваат психолозите

Многу досегашни истражувања спроведени токму на оваа тема сугерираат дека веќе од шестмесечна возраст детето изложено на конфликт може да има зголемен број на отчукувања на срцето и да чувствува стрес доколку неговите родители често се караат

Односот на родителите и тоа како влијае на детето, без разлика дали е добар или лош. Како што објаснува психологот Гордон Харолд од Универзитетот во Сасекс, сосема е разбирливо родителите одвреме-навреме да се расправаат пред своите деца, но исто така нагласува дека тоа може да предизвика и низа негативни последици. Тој вели дека односите дома многу влијаат на долгорочното ментално здравје и развојот на детето, пренесува Би-Би-Си.

Можни негативни последици за детето се нарушувања на спиењето, нарушен ран развој на мозокот кај доенчињата, анксиозност и проблеми со однесувањето кај децата од основно училиште, депресија, како и самоповредување

Многу досегашни истражувања спроведени токму на оваа тема сугерираат дека веќе од шестмесечна возраст детето изложено на конфликт може да има зголемен број на отчукувања на срцето и да чувствува стрес доколку неговите родители често се караат. Можни негативни последици за детето се нарушувања на спиењето, нарушен ран развој на мозокот кај доенчињата, анксиозност и проблеми со однесувањето кај децата од основно училиште, депресија, како и самоповредување.

Сите споменати негативни последици се забележуваат кај оние деца кои се изложени на постојани, но помалку интензивни конфликти меѓу родителите, во споредба со децата чии родители разговараат конструктивно и меѓусебните несогласувања ги решаваат на мирен начин, објаснува психологот.