Со Д-р Добринка Наунова-Јовановска и сестра Габриела Темелковска започна вакцинацијата против Ковид-19 во земјава

Прво вакцинираните лица се чувствуваат добро и упатија порака дека ова е единствениот начин да се стави крај на пандемијата

Вакцинирањето се одвива во модуларната болница, која е лоцирана веднаш до Клиниката за инфективни болести: Д-р Добринка Наунова-Јовановска, инфектолог/Фото: Министерство за здравство

Д-рДобринка Наунова-Јовановска, инфектолог и главната сестра Габриела Темелковска од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби први ја примија вакцината против КОВИД-19, со што конечно започна процесот на вакцинација против коронавирус и во нашата земја.

За денеска предвидено е вакцинирање на 260 здравствени работници. Во следните денови вакцини ќе примат и вработените во ковид центрите во Скопје и низ државата, како и приватните болници

„Тие се медицински лица со значајно искуство и огромен придонес во борбата против вирусот. Им се заблагодарувам за пожртвуваноста во целиот изминат период грижејќи се неуморно за нашите пациенти, деца, роднини и пријатели. Во знак на почит, вакцинацијата ја почнуваме токму со здравствените работници од ковид центрите. Ги заштитуваме затоа што се во првите борбени линии и ни се потребни во работата!“, истакна министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче.

Д-р Добринка и главната сестра Габриела се чувствуваат добро и упатија порака дека ова е единствениот начин за да ставиме крај на пандемијата.

„Направивме добра организација, еднаш кога ќе почне имунизацијата да не запре. За денеска предвидено е вакцинирање на 260 здравствени работници. Во следните денови вакцини ќе примат и вработените во ковид центрите во Скопје и низ државата, како и приватните болници. Целиот здравствен персонал којшто е пријавен ќе биде вакциниран. Останатите 4000 вакцини од Србија ги очекуваме следната недела. Верувам дека ќе имаме успешен процес на вакцинација“, додаде д-р Филипче.