Тато, ми фалиш! Како децата ви сигнализираат дека им недостасувате

Научните студии покажале и тоа дека дете кај кое е вклучена фигурата на татко во животот, ќе има емотивна сигурност и поголемо ниво на самодоверба.

Истражувањата покажуваат дека татковците играат многу важна улога во животот на децата. Кога татковците се вклучени, тоа има значајно влијание на когнитивниот и социјален развој на детето, а со тоа носи и добро чувство, мир и самодоверба. Научните студии покажале и тоа дека дете кај кое е вклучена фигурата на татко во животот, ќе има емотивна сигурност и поголемо ниво на самодоверба.

Ова се неколку знаци преку кои ќе препознаете дали на вашето дете му треба да помине повеќе време со таткото.

  • Секојдневно ве прашува каде е тато

Додека не наполнат една година, децата не можат во целост да разберат дека дека се одвоени од вас и лицето кое се грижи за нив. Како расте, нивната врска со останатите лица, конкретно со таткото почнува да се менува, Тоа има врска со исчезнувањето на објектот од видното поле и со стравот од одвојување, па полека ќе бара да знае каде е тато кога не е во близина, и да бара тато да го направи она што и вие можете, како врзување врвки и хранење. На овој начин детето ја развива својата самостојност. Тоа знае кога вие одите на работа или само ја напуштате просторијата, но за тато не може со сигурност на знае.

  • Преногу време пред екраните

Доколку ви се чини дека вашето дете премногу гледа телевизија, или користи мобилен телефон, време е да го поттикнете на активност. Според стручњаците, децата на возраст од 2 до 5 години се ограничуваат на еден час квалитетно време минато пред екран. Сепак, се покажало дека кај децата просекот е повеќе од три часа дневно. Ако ова е случај и кај вас, време е таткото да се вклучи, да го изнесе детето надвор, да редат заедно коцки и да уживаат во заедничкото време.

  • Детето е мрзоволно и чести има испади

Доколку татко не е тука или минува помалку време со детето од вообичаено, можно е кај детето да се јават нервозни моменти. Тоа е од причина што децата сакаат рутина, и ако нешто го наруши нивниот баланс, тоа ги вознемирува и реагираат со исфрустрираност и тоа најчесто врз мајките.

  • Детето е наметливо, но со вас

Детето на одредена возраст ќе стане многу свесно за татковската фугура и ќе сака да минува време со него. Тоа е оти ќе почне да сфаќа дека постојат и други личности освен вас во неговиот живот. Во секој случај, ако детето стане наметливо и напорно, време е за создавање врска со таткото.