Вагинален ХПВ откриен кај околу 40 проценти од бремените жени

Се смета дека овие резултати покажуваат дека ХПВ, иако ретко, може да се открие и кај новороденчиња.

Вагиналниот хуман папиломавирус (ХПВ) е откриен кај околу 40 проценти од бремените жени, но перинаталниот пренос ретко се случува, укажуваат резултатите од ново истражување.

Фактот дека ХПВ е откриен во 3,9 проценти од биопсиите извршени под мембраната на феталната страна на плацентата сугерира дека е можна, иако ретка, вистинската инфекција на плацентата. Имено, иако ХПВ е откриен во плацентата, сепак е тешко да се разликува контаминација од вистинска инфекција.

Се смета дека овие резултати покажуваат дека ХПВ, иако ретко, може да се открие и кај новороденчиња.

Извор: JAMA Pediatrics