8 ПРОИЗВОДИ ШТО НАЈЧЕСТО ПРЕДИЗВИКУВААТ АЛЕРГИЈА КАЈ БЕБИЊАТА: Некои ги користиме во секој оброк, а со децата бидете внимателни

Кои се тие намирници што најчесто предизвикуваат алергија кај децата?

Воведувањето на цврста храна во менито на бебето се препорачува по 5-6 месец, поради незрелост на органите за варење. Воведувањето на намирниците мора да се спроведува полека, бидејќи не знаете на што детето може да биде алергично.

Постојат намирници кои предизвикуваат алергија многу почесто од некои други, па на нив мора да се обрне посебно внимание.

Во тие намирници спаѓаат:

  • Млеко
  • Јајца
  • Риба
  • Морски плодови
  • Јаткасти плодови
  • Кикирики
  • Соја
  • Пченица

Овие осум намирници претставуваат речиси 90 проценти од сите алергии на храна. Некои научници истражувале и дошле до заклучок дека едно од 13 деца може да развие алергија на храна.

Некои понови истражувања покажале дека, ако кикириките порадно се воведат во детската исхрана, постои 97% помала шанса да се развие алергија подоцна во животот.