Бебе стaро два дена меѓу најмладите жртви од коронавирусот

Бебе старо само два дена и заразено со новиот коронавирус, починало во Јужна Африка и е едно од најмладите жртви од КОВИД-19.

На мајката заразата веќе и била потврдена, а детето дополнително било тестирано и било позитивно, објавуваат локалните медиуми. Бебето е родено предвреме и било веднаш приклучено на респиратор.

“За жал евидентиравме прва неонатална смрт поврзана со КОВИД-19. Бебето беше страо два дена и беше родено предвреме“, изјавил министерот за здравство Звели Саид.

Според него, бебето имало проблеми со белите дробови и било приклучено на механичка вентилација веднаш по раѓањето.

Меѓу останатите помлади жртви од коронавирусот е и бебе старо три дена, кое на 5. мај почина во Велика Британија. И во тој случај и детето и мајката биле позитивни на коронавирусот по породувањето.