Бремена сте, а ви се зголемува крвниот притисок? Ова треба да го знаете за хипертензијата

Високиот крвен притисок некогаш е присутен пред бременоста, а во други случаи се јавува во тек на бременоста.

Високиот крвен притисок во текот на бременоста е состојба која бара посебно внимание и следење. Без разлика дали се појавила во текот на бременоста или пациентката го имала како состојба или болест пред забременувањето, овие пациентки мора да имаат поинтензивно следење и нега од своите гинеколози.

Факти за зголемениот крвен притисок во текот на бременоста кои секоја бремена жена треба да ги знае 

Високиот крвен притисок некогаш е присутен пред бременоста, а во други случаи се јавува во тек на бременоста.

  • Хронична хипертензија – се јавува пред бременост или пред 20. гестациска недела. Но, бидејќи високиот крвен притисок најчесто се јавува без симптоми, многу е тешко да се одреди кога точно се појавил.
  • Гестациска хипертензија – се јавува по 20. недела од бременоста. Трудницата нема зголемена концентрација на протеини во урината или други знаци на оштетување на органите, иако во екстремни случаи може да премине во потешки форми.
  • Прееклампсија – Најсериозна компликација на хипертензијата во бременост без разлика на етиологијата е прееклампсијата. Хроничната и гестациската хипертензија може да доведат до преекламсија која се карактеризира со компликации во  бременоста како висок крвен притисок и знаци на оштетување на други органи – обично по 20. недела од бременоста. Претходно преекламсијата се дијагностицираше само доколку трудницата има висок притисок и протеини во урина. Денеска се знае дека трудницата може да има преекламсија, иако нема зголемено ниво на протеини во урината.

Компликации 

Високиот крвен притисок, а посебно најтешката форма – прееклампсија може да доведе до повеќе компликации во бременоста вклучувајќи:

  1. Ризик од кардиоваскуларни болести. Преекламсијата во иднина го зголемува  ризикот од кардиоваскуларни болести кај мајката. Ризикот е поголем доколку сте имале преекламсија повеќе од еднаш или сте имале предвремено породување.
  2. Абрупција на плацентата. Прееклампсијата го зголемува ризикот од абрупција на плацентата, каде плацентата пред породувањето се одвојува од внатрешниот ѕид на матката. Абрупцијата може да предизвика тешко крвавење и оштетување на плацентата, состојби кои се опасни по животот на мајката и на бебето.
  3. Намален протокот на крв во плацентата. Ако плацентата не добива доволно крв, вашето бебе ќе добива помалку кислород и хранливи материи. Ова може да доведе до намален  раст  на плодот,  ниска родилна тежина или предвремено породување.
  4. Предвремено породување. Понекогаш предвременото породување е опција за да се спречат компликациите опасни по животот на мајката и бебето.