Д-р Ангелчо Андоновски: Иднината на третманот на дечињата со респираторни инфекции е во антивирусна и имунотерапија

Акутните респираторни инфекции обично почнуваат со чешање и мали болки во грлото, назален секрет и кивање. Потоа, се јавуваат некои други симптоми како што се запушување на носот, чувство на тапост во ушите, блага главоболка, блага треска, кивање, солзење и црвенило на очите, повремена сува кашлица и појава на замор

Акутните респираторни инфекции (АРИ) сe најчестата болест на човекот. Децата почесто заболуваат, во просек 4 до 7 пати, а оние со престој во колективни средини (детски градинки) уште почесто - до 10 пати годишно: Д-р Ангелчо Андоновски, специјалист педијатар

ПИШУВА:
Д-р Ангелчо Андоновски
специјалист педијатар

Акутните респираторни инфекции (АРИ) или акутните воспалителни болести на респираторниот систем се најчести инфекции на современиот човек, бидејќи тие сочинуваат две третини од сите инфекции. АРИ сe најчестата болест на човекот. Децата почесто заболуваат, во просек 4 до 7 пати, а оние со престој во колективни средини (детски градинки) уште почесто – до 10 пати годишно.

Во повеќе од 50% од случаите, причина е високоризичен респираторен вирус – риновирус

Респираторниот систем кај човекот е најотворениот органски систем воопшто, кој е во постојана комуникација со надворешната средина. Други причини за високата инциденца на АРИ се наоѓаат во бројот и природата на голем број патогени т.е. предизвикувачи. Постојат голем број на различни причински микроорганизми со бројни антигенски типови, кои се лесно преносливи (капки и допир). Повеќе од 500 антигенски различни типови и подвидови на микроорганизми може да предизвикаат АРИ. Меѓу нив се и најбројните и најчестите респираторни вируси кои се одговорни за повеќе од 85% од сите АРИ. Нашите превентивни и третмански опции се многу скромни, бидејќи не постојат ефикасни и безбедни специфични антивирусни лекови за третман на вирусни респираторни инфекции, а антибиотиците влијаат само на бактериите.

Повеќе од 500 антигенски различни типови и подвидови на микроорганизми може да предизвикаат АРИ. Меѓу нив се и најбројните и најчестите респираторни вируси кои се одговорни за повеќе од 85% од сите АРИ. Нашите превентивни и третмански опции се многу скромни, бидејќи не постојат ефикасни и безбедни специфични антивирусни лекови за третман на вирусни респираторни инфекции, а антибиотиците влијаат само на бактериите. Вирусните инфекции немаат соодветен третман, но го имаме ИНОЗИН АЦЕДОБЕН ДИМЕПРАНОЛ кој има 100% учинок

Под акутни инфекции на горниот респираторен систем, ние обично означуваме лесна болест, обична настинка и малку потешка форма со малку покачена температура наречена фебрилна респираторна инфламација. Овие инфекции се најчести во зимските месеци. Симптомите обично траат помалку од 14 дена и најчесто исчезнуваат сами по себе без компликации. Во повеќето случаи, причините за овие инфекции се респираторни вируси кои се над 200 типа.

Респираторниот систем кај човекот е најотворениот органски систем воопшто, кој е во постојана комуникација со надворешната средина

Во повеќе од 50% од случаите, причина е високоризичен респираторен вирус – риновирус. Вирусот влегува во телото преку устата, носот или мукозната мембрана на окото, и се шири со капки со воздух кога инфицираното лице зборува, кива или кашла. Исто така се пренесува со допир или со користење на вообичаени работи, како што се кваката, бравата, телефонот и така натаму. Со допирање на очите, носот или устата по контакт со објектот на кој се наоѓа вирусот, веројатноста е голема дека ќе ја префатите инфекцијата. Децата се баш тие кои имаат постојано контакт со се што ги опкружува во средината и каде можат да ја добијат самата инфекција и контаминација.

Дали постои ефективна терапија која помага при сите наведени состојби на воспаление на горните и долните дишни патишта, а да не предизвика поголемо или помало оштетување на некој друг систем? Дали постои препарат кој го подобрува имунитетот и ги штити децата од вирусни инфекции? Дали постои формула која не предизвикува резистентност и која е нетоксична за организмот? Одговорот е ДА. Постои таква формула која укажува дека досегашното искуство при третман на АРИ и вирусни инфекции на дишните патишта веќе се минато и се сведени на минимални проценти. Таа формула има име Инозин ацедобен димепранол

Акутните респираторни инфекции обично почнуваат со чешање и мали болки во грлото, назален секрет и кивање. Потоа, некои други симптоми како што се запушување на носот, чувство на тапост во ушите, блага главоболка, блага треска, кивање, солзење и црвенило на очите, повремена сува кашлица и појава на замор. Повеќето од инфицираните се чувствуваат подобро четири до пет дена по почетокот на симптомите. Додека сите симптоми најчесто исчезнуваат во рок од 10 дена, сувата кашлица може да перзистира и до три недели.

Кога да се побара помош од педијатар:

Ако симптомите на настинката траат повеќе од 10 дена;

Ако има бели наслаги на крајниците – можно е дека всушност има стрептококна инфекција во грлото што се лекува со антибиотици;

Ако има висока температура проследена со мускулни болки и тресење или кашлање во вид на продуктивна кашлица;

Ако има болки во градите, помодрување околу усните или ноктите;

Ако настинката е кај дете со хронична белодробна или срцева болест, дијабетес, прима хемотерапија или има некоја друга болест која го оштетува имунолошкиот систем.

Сите горенаведени состојби се момент кога треба да се вклучи алармот кај родителите.

Дали постои ефективна терапија која помага при сите наведени состојби на воспаление на горните и долните дишни патишта, а да не предизвика поголемо или помало оштетување на некој друг систем? Дали постои препарат кој го подобрува имунитетот и ги штити децата од вирусни инфекции? Дали постои формула која не предизвикува резистентност и која е нетоксична за организмот? Одговорот е ДА. Постои таква формула која укажува дека досегашното искуство при третман на АРИ и вирусни инфекции на дишните патишта веќе се минато и се сведени на минимални проценти. Таа формула има име Инозин ацедобен димепранол.

ПРИМЕНА Примената на Инозин ацедобен димепранол може секаде да биде корисна: вирусни инфекции, бактериски и микотични инфекции, намален имунитет итн.

Вирусните инфекции немаат соодветен третман, но го имаме Инозин ацедобен димепранол, кој има 100% учинок, 90% од инфекциите се од вирусите, ние соодветно можеме да одговориме со помош на Инозин ацедобен димепранол. Неговата примена може секаде да биде корисна: вирусни инфекции, бактериски и микотични инфекции, намален имунитет итн. Огромен број на студии ни го покажуваат механизмот на неговото делување, но ќе напоменеме дека го зголемува вкупниот број на Т-лимфоцитите, го зголемува односот на ЦД4 и ЦД 8 хелпери и супресори, стимулација на ендогената продукција на ИФН, зголемување на нивоата на ИЛ1, ИЛ2, ИЛ12 лимфокини и ја зголемува активноста и бројот на цитотоксичните лимфоцити. Со еден збор делува на менување и на стимулирање на имуниот одговор во еден организам. Она што го издвојува од другите терапевтски формули е дека неговата ефикасност е докажана апсолутно во огромна група на вируси која напаѓа детски, а и адултен организам, а тоа се: грип, инфлуенца, параинфлуенца, риновирус, варичела, рубеола, морбили, херпес симплекс, херпес зостер, папиломавирус, ЕБ вирус, цитомегаловирус, вирусни хепатити дури и субакутен склерозирачки паненцефалит. Огромен е списокот, широката палета на терапевтско делување на овој моќен препарат. Како нотификација и придобивка за сите нас и како лекари и како пациенти е дека намалувањето на интезитетот на симптомите, спречувањето на појавата на секундарни инфекции е само предизвик овој препарат да биде дури и слободно комбиниран и со некоја точно определена терапија и да се постигне саканото дејство за најкраток временски рок, притоа знаејќи што се ни олеснува таквиот момент. Препарат кој оди во неколку лекарствени форми како таблета и како сируп за најмалите. За нас педијатрите е добро што може слободно да го вклучиме во третман од 1 година па натака. Дозирањето за деца е 1 мл на 1 кг телесна тежина, исто така, треба да се знае дека се користи средно до 14 дена, а зависно при подолги и хронични инфекции и состојби на намален имунитет се препорачуваат интермитентни режими на дозирање.

Иднината на третманот на дечињата со респираторни инфекции е токму во Инозин ацедобен димепранол, за цврст имунитет и побрзо справување со несаканите последици.