Дали детето по прележана варичела може да оди на море?

По колку дена од почетокот на овчата сипаница (варичела) детето може да оди на море?

Кога ќе поминат две недели од почетокот на болеста, детето може да замине на летување на море, секако нагласуваат педијатрите, ако немало некои значајни компликации.

Потребно е да се обрне внимание на три аспекти на летувањето на море:

Првиот е избегнување на јако сонце, бидејќи кожата се уште е во фаза на опоравување од сипаниците. Благото утринско или превечерно сонце е добредојдено, а се она помеѓу тој период е неприфатливо за детето.

Вториот аспект е редовното туширање по излегувањето од море, како и редовно вечерно туширање. Ова е важно за да се избегне иритација и доцна инфекција на местата каде имало поголеми сипаници и кои речиси се паднати.

Третата важна мерка на претпазливост е избегнувањето на контакт со болни лица. Детето има ослабен имунитет по варичелата и е почувствително на бројни летни инфекции. Ова е особено важно во првите три до четири недели од почетокот на болеста.