Дали обликот на стомакот го открива полот на детето?

Истражувањата покажале дека обемот на градите на мајките на девојчиња се зголемува за дури осум сантиметри во текот на бременоста, додека на жените кои носат синови градите им растат во просек 6,3 сантиметри.

Сигурно досега многу пати сте слупнале дека акоо стомакот е повеќе надоле, мајката носи момче, а а ко е нагоре ќе биде девојче. А, дали тоа е навистина точно?

За жал, ваквите кажувања се далеку од вистина, но научниците докаѓале дека нешто и тоа како може да го открие полот на детето. Имено, во прашање е големината на градите.

Истражувањата покажале дека обемот на градите на мајките на девојчиња се зголемува за дури осум сантиметри во текот на бременоста, додека на жените кои носат синови градите им растат во просек 6,3 сантиметри.

Тајната се крие во тоа што машките фетуси произведуваат повеќе тестостерон и бараат повеќе енергија од своите мајки ии токму тоа влијае на тоа да градите на мајката не растат.