ДЕТСКИ РАЗВОЈ: Мала ѕвезда на 32 месеца

Со 32 месеца би можело да биде способно само да организира едноставна игра и вие да не му помагате, а станува и се подобро во самостојното облекување.

Римувањето може да биде негова најомилена активност. Изберете едноставни песнички и дозволете му на вашето дете од 32 месеца да ги довршува речениците.

Што сега прави?

Со 32 месеца би можело да биде способно само да организира едноставна игра и вие да не му помагате, а станува и се подобро во самостојното облекување. Копчиња, врвки и останати проблематични делови се уште се невозможна мисија. Но, добра работа е што сега знае да се облекува и што треба да облече во насока на она што вие му ги облекувате. Оставете му избор само да избере која блуза, здолниште или панталони ќе ги облече.

Како комуницира?

Со расположливи 1000 зборови во речникот, брзо ги развива своите коминикациски вештини. Сега може да ги предвиди случувањата и ќе ви каже што планира да направи. Ќе разговара со сите, не само со вас, а разговорот сега на оваа возраст му е поприроден. Срамежливоста и натаму може да биде присутна кај странци, но ако е опкружено со познати лица, подгответе се за вистинска мала ѕвезда.

Како може да помогнете?

Пофалете го кога ќе направи некој напор и со насмевка проследете се што прави погрешно. Охрабрете го со многу прегратки и бакнежи кко би знаело дека е на правиот пат. Слободна и неструктуирана игра е она што сега би можело да биде вистинската работа за дете на оваа возраст. Оставете само да избере што ќе игра, а вие придружете му се кога ќе ви викне.