Едноставна масажа што ги смирува децата

Стручњаците велат дека децата по ваквите масажи стануваат помирни, помалку агресивни, подобро сконцентрирани, и развиваат емпатија кон другите.

Оваа масажа може да ја практикува целото семејство, што повеќе тоа подобро. Меѓутоа, целосно е ефикасна и комбинацијата родител и дете. Се практикува веќе дваесетина години во шведските градинки, каде со долгогодишна пракса и истражувања, направени на оваа тема, покажале брзи и ефикасни резултати. Пронајдете мирно место во вашиот дом и понудете му ја на детето оваа активност, ќе се изненадите од неговата реакција.

Осум едноставни вежби
  1. Сите вдишете длабоко, па полека издишувајте. Целта е да создадете опуштена атмосфера.
  2. Детето нека пронајде положба која нему му одговара, но имајте на ум дека треба да имате пристап до грбот. Ставете ги рацете на рамото на детето. Бројте до 10 и дозволете му на детето да се навикне на вашиот допир.
  3. Три пати со раката поминете низ рамениците и грбот на детето. Првиот пат преку рамената, а потоа два пати по горниот дел од грбот Движењата направете ги со целата дланка.
  4. Почнете со масажа на рамената. Со лесно темпо поминувајте со дланките преку рамената и вратот. Правете кружни движења.
  5. Додека едната рака и понатаму ви е на рамото на детето, ставете го палецот на дланката на другата рака и правете кружни движења преку целиот грб.
  6. Потоа со прстите полека и внимателно притискајте ја кожата на детето. Почнете од рамениците и завршете кај лактите. Значи ова е масажа за горниот дел од раката. Повторете неколку пати.
  7. Повторно вратете ги прстите на рамениците и лесно притискајте ги.
  8. Завршете така што повторно ќе преминете три пати преку рамената и грбот.

Не се оптоварувајте како ќе ги правите движењата. Овде е поважна самата активност и блискост со детето. Детето секогаш се чувствува подобро кога родитеите ќе му посветат внимание само нему. Дозволете му на детето истата масажа да ви ја направи и на вас. Кажете му дека оваа масажа ви помага и на вас да се опуштите. Нема ништо лошо во тоа детето да знае дека и на вас ви е потребна помош со емоциите, стресот и нервозата.

Стручњаците велат дека децата по овие масажи стануваат мирни, помалку агресивни, подобро сконцентрирани, развиваат емпатија кон другите. Интересен е фактот дека при овие масажи во телото лачи хормон окситоцин или како што го нарекуваат хормон на среќа, како во телото на родителите, така и во телото на детето. Нивото на овој хормон брзо опаѓа, но неговите ефекти траат многу подолго.