ЕКСПЕРТИТЕ ОТКРИВААТ: Што секое дете треба да слушне од своите родители

Како што објаснуваат психолозите, постојат одредени работи кои секој родител треба редовно да му ги кажува на своето дете за да му ја зајакне самодовербата, но и да му помогне во решавање на проблемите на кои маидува додека расте.

За да може детето да порасне во задоволна и среќна личност, потребни му се родители кои ќе го подготват што подобро да се справи со секојдневните предизвици. Како што објаснуваат психолозите, постојат одредени работи кои секој родител треба редовно да му ги кажува на своето дете за да му ја зајакне самодовербата, но и да му помогне во решавање на проблемите на кои маидува додека расте.

Според мислењето на психолозите, овие шест работи децата треба да ги слушнат од своите родители:

  • Зборови на безусловна љубов и прифаќање
  • Потврда за нивните чувства и искуства
  • Пофалби за труд и напредок
  • Разговори кои нудат можности за самостојност и донесување одлуки
  • Разговори за доследна и правична дисциплина (и зошто е потребна)
  • Разговори за одлуките што ги носи родителот, но и детето.

Имено, секоја од овие работи ќе му помогне на детето да прерасне во успешна и среќна индивидуа, но и да сфати дека родителите се секогаш тука за него кога му е потребно. Психолозите објаснуваат дека секој родител треба да му покаже на детето дека верува во него за да научи да верува во себе и да знае колку навистина е голема неговата вредност.