Главоболки кај децата

Различни фактори може да бидат причина за главоболки кои може да бидат со различен интензитет. Важно е да знаете да препознаете кога главоболката е само минлива болка, а кога е нешто повеќе и кога на детето му е потребен лекарски третман.

Неважно дали се остри и прободувачки или пригушени и болни, главоболките не се безопасни за децата. Често, причина за појавата на главоболка е нешто едноставно, како одење на спиење подоцна, прдолга игра на сонце ли удар во глава. Но, понекогаш главоболките може да потраат и обично ги следат и други симптоми.

Различни фактори може да бидат причина за главоболки кои може да бидат со различен интензитет. Важно е да знаете да препознаете кога главоболката е само минлива болка, а кога е нешто повеќе и кога на детето му е потребен лекарски третман.


Што предизвикува главоболка?

Обично децата имаат ист вид на главоболка како и возрасните. Често главоболките се од наследен карактер, така да ако вие како родители ги имате, и вашето дете може да ги добие.

Ова се некои од можните причини за појава на глвоболка:

 • Одредени лекови
 • Премалку сон или промени во начинот на спиење
 • Прескокнување оброци
 • Дехидрираност
 • Изложеност на стрес
 • Мала повреда на главата
 • Употреба на компјутер или гледање ТВ подолго време
 • Месечен циклус
 • Промена во нивото на хормони
 • Долг пат во автомобил или автобус
 • Слушање прегласна музика
 • Внесување на премногу кофеин преку храна или пијалаци (газирани сокови, чај и чоколадо)
 • Консумирање на одредени намирници кои содржат глутаминат

Во одредени слуачи, главоболката може да биде предизвикана и од одредени инфекции, како:

 • Воспаление на уво
 • Грип
 • Синусни инфекции
 • Гнојно воспаление на грло
 • Инфекција на уринарниот канал

Сепак, поголемиот број главоболки не се знак дека нешто не е во ред. Во само 10% од случаите главоболките се предизвикани од други медицински состојби, како што се инфекции или некои други сериозни заболувања.