Истражување: Мајките на близнаци живеат подолго

Резултатите од студијата не значат дека бременоста со близнаци е поздрава за жените, но покажале дека поздравите жени имаат поголеми шанси да носат близнаци, вели професор Кен Р. Смит, автор на студијата и демограф.

Во споредба со другите мајки, жените кои родиле близнаци живеат подолго, имаат повеќе деца од очекуваното и носат бебиња во пократки интервали за подолго време, тврди студија направена на Универзитетот во Јута.

Резултатите од студијата не значат дека бременоста со близнаци е поздрава за жените, но покажале дека поздравите жени имаат поголеми шанси да носат близнаци, вели професор Кен Р. Смит, автор на студијата и демограф.

„Во општетството преовладува ставот дека товарот на одгледување на децата кога жената носи близнаци поголем„, изјавил Смит. „Но, ние го утврдивме спротивното: жените кои имаат природна близначка бременост, всушнсот, живеат подолго и се поплодни„.

Тие утврдиле дека во споредба со мајките кои родиле едно дете, мајките на близнаци живеат подолго по менопаузата. Жените кои ќе родат близнаци имаат повеќе деца отколку што се очекувало, едностано поради тоа што родиле близнаци. Мајките на близнаците имаат пократко време меѓу породувањата. Репродуктивниот век – разликата меѓу бројот на години на последното породување и бројот на години на првото раѓање – бил поголем за мајките на близнаците. Мајките на близнаците исто така биле постари во периодот на нивното последно породување.