Како исхраната на мајката влијае на микробиомот на доенчето и мајчиното млеко?

Се смета дека идните клинички испитувања треба да утврдат како внесот на храна кај мајката може да го подобри цревниот микробиом на доенчињата.

Во една неодамнешна студија објавена во списанието Nutrients, американските научници од Универзитетот Масачусетс го процениле влијанието на внесот на храна на мајката врз мајчиното млеко, како и врз цревниот микробиом на доенчињата.

Инаку, човечкото млеко е важна променлива во развојот на цревниот микробиом на доенчето. Речиси 88% од родовите се слични помеѓу мајчиното млеко и столицата на доено дете, што укажува на директен пренос. Покрај директниот пренос на млечните микроби, доените деца исто така добиваат и хранливи материи, имунолошки клетки, излачени протеини, антитела и олигосахариди од човечко млеко (HMO), кои можат да влијаат на цревниот микробиом на доенчето. Поради значајната поврзаност на мајчиното млеко со цревниот микробиом и здравјето на доенчето, важно е да се препознаат факторите кои влијаат на млекото и го менуваат микробиомот на доенчето.

Резултатите од истражувањето покажале дека консумирањето храна кај мајката има негативно и позитивно влијание на микробиомот на млекото, како и на цревниот микробиом кај доенчињата.

Се смета дека идните клинички испитувања треба да утврдат како внесот на храна кај мајката може да го подобри цревниот микробиом на доенчињата.

Извор: Nutrients